Gözlemim şu. SEO firması ile müşterileri arasında ciddi bir sevgi sorunu var. Peki kapitalizmin en şımarık çocuğu olan bilişim dünyası ile torunu SEO dünyasının alanında sevgi nasıl olabilir ki?
Burada her şey para. Kapitalizmde sevginin yeri var mı? Cevap ilk akla gelen olur, herhalde. İşin ucunda yeterince para varsa severiz. Hatta kör kütük aşık oluruz. Ancak bu sektörde istenen başarıya ulaşmak için hem hizmet verenin hem müşterinin paradan çok öte ciddi sevgiye ihtiyaçları var.
SEO Firması Nasıl ve Ne Zaman İşe Yarar?
Önce çalışmanın iki aktörü, hizmet verecek firma ve hizmet alacak müşteri açısından durumu ortaya koyalım;
SEO Firmasısınız;
Müşterinin isteğinin sınırı yok. Bir bilişim firması iseniz sınırlar sizin için çok geniş ve belirsiz. Duvar yapsanız, çatı onarsanız işin boyu eni belli. İşin nerede biteceği belli. Bilişimde bu yok. Müşteri sürekli talep ediyor. Google sürekli bir şeyleri değiştiriyor. Üstelik diğer rakip bilişim firmaları da denklemde. Sürekli daha fazlasını yapıyorlar. Sürekli kendinizi geliştirmek zorundasınız.
Başta umutlu ve hümanist bir yazılımcı, tasarımcı dahi olsanız, berbat ötesi berbat bir rekabet içinde kısa zamanda bir kapitalist canavara dönüşmüş halde size benzeyen gözü kırmızı insanlar ile dolu bir plaza ofisinde kendinizi buluveriyorsunuz.
Bir SEO firmasının reklam sloganları da genelde delirmiş halde hamburger satmaya odaklı Mcdonalds reklamcılarından çıkma gibidir.
“En iyisiyiz, çünkü işimizi çok seviyoruz!”
“Bizimle yükselin”
“Rekabette Öne Geçin”
“Deneyimli ekibimiz ile her an yanınızdayız”
“Sizi düşünüyoruz, Sizin için çalışıyoruz”
“En iyi SEO firmasıyız”
“Bizden öte firma daha kurulmadı”
“Akşam sekizde sizi ilk sıraya koymasak, kendimizi kesiyoruz.”
Bir SEO Çalışması Müşteri Adayı İseniz;
Müşteri açısından ise SEO bir korku vadisi. Zaten yeni yeni web sitesini kavradınız. Bir de karşınıza geçip, bilinmezler ile dolu tonlarca kuraldan bahsediyorlar. Şu olmuş bu olmamış. Anlamıyorsunuz. Her adımda güvenilmeyen bir zeminde ilerlediğinizi hissediyorsunuz. Sürekli sorular soruyorsunuz. Ama rakipleriniz Google sıralamalarında ilerledikçe hep eksik kaldığınızı da hissediyor, bir an önce ilk sıra için SEO firmalarına baskıyı daha da arttırıyorsunuz.
Ama bütçelerini değil. Çünkü bütçe hep kısıtlı. Önyargılar size sanal bir işe para yatırmayı kazıklanmanın diğer adı olarak sunuyor. Otomobil satın alsanız direksiyonu olur tutarsınız. Ev alsanız içine geçip oturursunuz.
SEO ne ola ki? Üstelik yekünde otomobil, ev kadar para vereceğiz ha? Bu adamlar ne yapıyor da bu kadar para vereceğiz?
Bir iş görüşmesi sahnesini tekrar yorumlayalım. Bir müşteri ve bir SEO firması veya web tasarım firması pazarlık konuşması ;
Müşterisiniz, bir SEO çalışması, bir web tasarım vs. yaptırmak istiyorsunuz. Google’da ilk sıralarda çıkan bir SEO firmasını çağırdınız. Referanslar iyi, kendinden emin karşınızda oturdular, anlatıyorlar. Teknik terimler havalarda uçuşuyor.
Olan konuşmaları es geçelim, iki tarafın aklından geçenleri bir diyaloga döksek, konuşma ilk saniyesinden itibaren aslında şöyle gerçekleşiyor.
Müşteri: Bu iyi aklıma yattı, bakalım üç kuruşa işi yaptırabilir miyim?
SEO Firması: Tamam, bu iş olur. 3 kuruşluk iş yaparım, 100 liralık ödeme isterim, Acaba parayı ne zaman yatırır.
Müşteri: Bu konudan sonra bahsedeyim, işe başlasın, sonra aynı paraya onu da yaptırırım.
SEO Firması: Acaba parayı ne zaman yatırır?
Durumun başı böyleyken işin ortası ve sonu da pek farklı olmuyor. Şimdi okuyanı daha fazla sıkmadan saf gerçekleri hemen özetleyeyim;
1) Firma üretimi, hizmetleri, Web tasarımı, SEO çalışması, internet reklamcılığı vs. hepsi bir bütünün parçalarıdır. Beraber düşünülürse başarılı olur. Kötü bir web sitesinin SEO çalışması firmaya ekstra cirolar kazandırmaz. Veya kötü bir ürünün, pahalı bir ürünün çok iyi reklamı da firmaya cirolar kazandırmaz. Önce hizmetiniz kaliteli, ürününüz uygun fiyatlı, kadronuz çalışkan, web siteniz kullanışlı olursa SEO çalışması da başarılı olur. O yüzden ilk odağınız Google da yükselmek değil, işinizi iyi yapmak olmalıdır.
2) Web sitesi ardından SEO çalışması, firmanız batarken son bir umut diye başlanacak çalışma değildir. Hatta önce web sitenizi adam gibi eli yüzü düzgün yaptırıp sonra firmayı açmanız gerekir. Çalışma firmanızın ilk günü başlamalıdır. İflas ederken değil.
3) Diyelim kalite kriterlerini yerine getiren bir firma sahibisiniz. Web siteniz hazır, Google sıralamalarında başarı ve süreklilikte istiyorsunuz. Bunun için belli bir miktar para da vermeye hazırsınız. SEO firmasını çağırdınız. İlk bilmeniz gereken şu: Biz dahil bu firmalar Google'da kendimiz ile anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkmak için ciddi bir enerji sarf ederiz. Ama bu, size de o enerjiyi bedavaya sarf edeceğiz anlamına gelmez. Bunu sağlamanın yolu ilk olarak işi sizin ciddiye almanız ve mantık sınırları içinde bir bütçe belirlemenizden geçer. Hiç kimse, firma, kişi, çalışan vs. ayda size 10 gün zaman ayırıp 2 günlük ücrete peki demez. Derse de ileride sorun olacak demektir. Bir firmaya 5 günlük iş yaptırıyorsanız, vergileri de karı düşünerek en az 10 günlük para ayırmaya hazır olmalısınız.
4) SEO, Reklamlar, İnternet Reklamları, Web Tasarım ve diğer her şey bizzat firma sahibinin ilgisini ister. Kimse kendinizin dahi ilgilenmediği bir iş ile sizin kara kaşınız hatta yeşil dolarlarınız için dahi sizden daha fazla ilgilenmez. Siz bu işler ile ilgilenmekte ne kadar ciddi iseniz, karşıdaki firma da o kadar ciddi olur.
5) İçerik, İçerik, İçerik. Gerçekten ciro artırmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken sürekli olarak içerik hazırlamaktır. Bu ürünlerinizin tanıtım yazısı olabilir, hizmetinizin videoları olabilir hatta youtuber olmak isterseniz saçma bulunan videolarda olabilir. Kısaca içerik yoksa başarıda olmaz. Internet te size hayat yoktur. İçerik olmadan yapılacak SEO çalışması “backlink tarlaları oluşturmak” denen tehlikeli, başarılı olsa dahi çoğu zaman dengesiz yöntemleri içerir.
Doğru SEO Uzmanı Kimdir ve Başarılı SEO Çalışması Neleri Kapsar ?
Gerçekler böyle iken yazımızın amacına ve başına, müşteri ile bilişim firmaları arasındaki ciddi sıkıntıya dönelim. Sevgi.
Biz bizeyiz. SEO firması veya SEO uzmanı, işimizi çok seviyorum, seviyoruz, sizin için çalışıyoruz gibi sloganlar ile geliyorsa o dediklerinin asıl anlamı “biz parayı çok seviyoruzdur”. Gerçekçi olalım ruh sağlığı normal hiçbir canlı, SEO çalışması kadar karmaşık, stres dolu ve beklentileri tavan yapmış bir sektörde sadece “işimi çok seviyorum” diye çalışmaz.
Ben bunu duyan bir müşteri olsam “madem çok seviyorsun, işte sana fırsat, yap bana iki sene bedavaya çalışma, her yer sevgi dolu olsun” derdim.
Önce şu ana fikri netleştirelim. Başarılı SEO çalışması kelime anlamı olan “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamından çok daha fazladır.
1) Başarı için hem SEO uzmanının hem müşterinin arama motorlarının neden bu kuralları getirdiğini gerçekten özümseyerek anlaması lazımdır. Neden şudur; “Bir web sitesi ziyaretçisine en iyisini sunmak”. Web sitesi de sadece bir araçtır. Aradan çıkarın web sitesini, geriye “bir ziyaretçiye en iyisini sunmanın” kaldığını fark edeceksiniz. Özgün içerik, hızlı ulaşılan siteler, mobil uyumlar, tüm bu kurallar tek bir şey içindir. “Ziyaretçiye (ki bu sanal değil, kanlı canlı müşterinizdir) En İyisini Sunmak”. Çaba tüm firma ile ilgili detaylarda en iyisi olmaktır.
2) Doğru SEO uzmanı önce başarılı bir iletişim uzmanı olmalıdır. Başarılı bir çalışma firma sahibi ve çalışanları ile birebir iletişimi, o firmanın ne ürettiğini ne hizmet verdiğini anlamayı içerir.
3) Uzman üst düzey bir web tasarımcısı da olmalıdır ki web sitenizi arama motorlarının kurallarına hazırlayabilsin.
4) SEO uzmanı web sitesini tasarlamadıysa sizin için tasarlayan web yazılımcıları ile mücadele edebilecek kadar o web yazılımından da anlamalıdır. Böylece o web sitesini SEO çalışmalarına uygun hale getirtebilsin.
5) Özgün ve anlamlı içerik yazabilmelidir. Veya yazdırabilmelidir. Bu yüzden SEO uzmanı veya SEO firması, sizin firmanızı, ürünlerinizi ve hizmetini iyi bilmelidir.
6) SEO çalışması internet reklam çalışmasını da içerir. SEO uzmanının internet reklam kanalları bilgisi olmalıdır ki sizi yönlendirebilsin.
Görüldüğü gibi SEO çalışması yapacak kişinin çok fazla bilgisi ve isteği olmasını gerektiren çok kapsamlı bir çalışmadır. Yapılacak işlerinde kapsamı en özet başlıklar ile;
- Web sitesinin teknik olarak analiz edildikten sonra SEO uyum adına açıklarının kapatılması belki de tekrar yapılması,
- İnternette sunulan tüm firma dökümantasyonun elden geçmesi ve bu bilgilerin okunabilir, anlaşılabilir kullanıcı dostu bir bilgi veren içerikler haline getirilmesi.
- Sürdürülebilir düzende yeni içeriklerin yazılması,
- Firma sosyal medya hesaplarının düzenlenmesi, firma takipçi sayılarının arttırılması,
- Ziyaretçi trafiğini arttıracak diğer pazarlama kanalları ve internet reklam çalışmaları,
- Firma içi içerik oluşturma eğitimleri,
- En az haftalık düzende iş planlarını ve bilgilendirme toplantılarını içerlemelidir.
Bu maddelerin ne kadar yoğun yapıldığı SEO çalışmasının başarısını belirler. Farkına varacağınız gibi "hadi internet sitenize 10-15 backlink sağlayalım, birazda anahtar kelime dolu ama anlamsız 300-350 kelimelik içerikler girelim, şurada da mutlu bir otlayan kuzucuk olsun" mantığı ile başarılması mümkün bir iş değildir. En azından hizmet veren için parasını kazandığından dolayı bu onlar için bir başarı da olsa müşteri açısından boşa giden emek, para ve güven kaybından başka bir şey değildir.
SEO kelimesine anlam açısından “arama motoru optimizasyon” çalışması olarak bilinir. Ancak işin içine girecek SEO hizmeti sunan firmalar ve bu hizmetten yarar sağlamayı bekleyen müşteriler bilmelidir ki asıl tanım şudur;
SEO, bir firmayı Internet Yüksek Kalite Standartlarını sağlayacak duruma getirmektir.
Bu kalite standartlarının içeriğini de SEO kuralları oluşturur. Arama motorlarının bu kuralları getirme amacı da budur. Kaliteli sonuç (iyi firma) ile kalitesiz sonucu (kötü firma), SERP (arama sonuç sayfaları) sıralamalarında ayırabilmek.
Bu durumda asıl vurucu noktaya geldik. Daha bu tanım ne SEO firmalarınca ne müşterilerce anlaşılmamışken;
Anlaşmalarda olmayan, tanımlanamayan ve ekstra türlü türlü zorluklar yaşayacak SEO uzman ve firmaları hem çok bilgili hem de anlayışlı olmak zorundadırlar. Temel sorun da egodur. İyi bir SEO firması, ekibi veya uzmanı iseniz egonuzu bir kenara koyup yola devam edebilen biri olmalısınız. Bunu yapabilmenin yolu da sadece çok para kazanma tutkusu ile sağlanamaz. SEO firması ve SEO uzmanı, önce insanı sevmelidir. Müşteriye düşen ödev de böyle bir çalışanı bulursa onu kaybetmemektir. Müşteri, edilen emeklerin değerini ödeme isteğini de barındıran yüksek bir kültür düzeyine ulaşmalıdır. Başarılı bir SEO çalışması iki aktöründe bu yüksek sosyal düzeye bir an önce gelmesi ile olur. İşte harika SEO çalışmasının mucizevi sırrı budur.