Hemen bir dip not, ülkemizde %85 oranında Google arama motoru kullanıldığı için tüm arama motorlarını temsilen yazıda Google ismini kullanacağım. Aşağıda okuyacağınız tespitler genel olarak tüm arama motorlarını kapsayan tespitlerdir.
Google arama sıralamalarının müdahale edilebilir olduğu gerçeği, web sitesi yaptıracak olan firma sahiplerini kendinden geçirerek bazen absürt sınırlarında sayılabilecek taleplere neden oluyor.
Aslında ana mesele, SEO üzerine doğru veya yanlış fikirlerini siteler üzerinde deneyerek bir şekilde Google aramalarının müdahale ile değiştirilebilir olduğunu kanıtlayan SEO uzmanlarının çoktan keşfettiği bu gerçeğin nerelere kadar uzanacağını anlamak olmalıdır.
Bu durumda bir kullanıcı olarak Google’da arama yaptırırken, Google arama sıralamalarından beklentiniz nedir ile konumuza devam edelim.
Google’a güven duymanız için ana kriter, neyi aradığınız ile ilgilidir.
Rekabetin olmadığı arama sonuçlarında, örneğin bir gazete haberi, örnek sınav soruları veya ansiklopedik bilgi gibi, Google hala size en çok aradığınızı en yakın sonuçları vermeye devam etmektedir.
Ama almak istediğiniz bir hizmet için, iyi bir alışveriş için veya sadece güzel bir akşam yemeği yemek için bir firma ismi arıyorsanız, arama sıralamalarının ilk üç sayfasının her geçen gün daha da manipüle edildiğini kabul etmeniz gerekiyor. Yani istediğiniz firmayı değil, Google arama sıralamasını en iyi manipüle etmiş firmaları da listede her geçen gün fazlalaştığını kabul etmelisiniz.
O zaman temel noktaya gelirsek, Google arama sıralamaları, arama yaptığınız kelimeler hakkında bir rekabet var ise gün ve gün giderek doğruluktan uzaklaşan sonuçlar vermektedir.
Elbette Google sürekli güncellemeler ile bu manipüle çığını kontrollü bir düşüşe çevirmeye çalışsa da ne kadar başarılı olduğu çok tartışmalıdır. Ne kadar başarılı olmak istediği ise ayrıca bir tartışma konusudur.
SEO çalışmaları ne kadar başarılı olabilir?
Bu soruya şu uç örneği verebilirim. İstenir ise Google’a Google araması yaptırdığınızda dahi yaptığınız bir web sitesinin Google firmasından önce gelmesini sağlayacak kadar arama motoru listeleri manipüle edilebilir.
Elbette bir tek kod satırı ile buna Google önlem alabilir. Ama diğer arama kelimeleri için durumu anlatmak için verdiğim bir örnektir.
Arama motorlarının zayıflığını bir çok makalede anlattım.
Arama motorlarının ana sorunu üretilen bilginin işlemci güçlerini aşacak oranda artmış olmasıdır. Açıkçası her bir arama işlemi bir nükleer patlama simülasyonu kadar çok verinin taranmasını gerektirirken arama motorları algoritma ve sunucularının bu yükü kaldıramadığı aşikardır. Üstelik dünyada üretilen veri her geçen gün geometrik ortalamalar ile daha da artmaktadır.
O yüzden arama motorları doğru sonuç verebilmek adına, arama motoru optimizasyon kriterlerini belirleyip bazen aleni bazen çoğu zaman dünya ya bu şartlarım var diye ilan etmiştir, etmektedir.
İşi web siteleri için, eğer şu şu şartlara uyarsanız sizi bulabilirim, uymazsanız sizi bulamam hatta siz ile ilgilenmem dahi noktasına taşımıştır.
Yani SEO düşüncesini yaratan ve bunca firmayı bu işe dahil eden bizzat Google ve diğer arama motorlarıdır.
Buradaki yanlışlığın üzerine konuşacak olursak siz de arama motorlarının ne derece de manipüle edilebilir olduğunu anlayacaksınız.
Arama motorları, Google, yandex vs. demektedir ki benim bir standartlar tablom var ya buna uyup web siteleri yapacaksınız, web siteleriniz ile uğraşacaksınız ya da benim listelerimde beni en alt kriterlerime sahip botlarım tarafından bulunmak için bekleyeceksiniz.
Sizin gerçek hayatta ne kadar iyi bir firma olduğunuz, kaç kişi çalıştırdığınız, ne kadar büyük bir metrekareyi işgal etmeniz arama motorlarının umurunda değil.
Daha detaylı açıklayacağım nedenlerden dolayı varsa yoksa internetteki web sitenizin kendi kriterlerine ne kadar uyduğu ve internet ortamında ne kadar çok bilindiğiniz ile ilgileniyorlar.
Yani arama motoru kriteri koyma ve bunları web sitelerine zorunlu olarak uyma koşulu başlı başına gerçek hayattan farklı sonuçları beraberinde getiriyor.
Dediğim gibi bu bir zorunluluk. Eğer hesaplama problemi gibi bir durum olmasa idi ve firmalar hakkında tüm gerçek hayat verilerine sahip olabilseler idi, arama motorları gerçek hayatta en yakın, yani insanın alacağı kararlara en yakın sonuçları size ulaştırırdı.
Bu durumun olmadığını hep beraber kabul ettiğimize göre artık sorumuzun cevabını almış olduk.
Arama motorlarının sonuçları o kadar da doğru değil. Üstelik arama motorlarının bu kriter koyma oyunları sebebi ile web tasarımcısı ve SEO uzmanı iyi olan bir firma ne kadar küçük dahi olsa internet ortamında hala devasa rakiplerini rahatlıkla geçebilmektedir.
Peki arada sorduğumuz bir soruya da cevap verelim. Arama motorları bu SEO adı altında yapılan kriter bulma oyunlarını çok daha iyi kriterler ve kurallar ile ket vurabilir mi?
Diğer soru da acaba vurmak ister mi?
Neyi vurgulamak istediğimi anlatayım. Google reklam gelirlerinden yılda milyarlarca ama milyarlarca dolar kazanmaktadır.
Ve bu yüksek gelir ve okuyacağınız temel birkaç problemden dolayı, arama kriterlerini çok daha iyi hale getirip veya çok daha iyi hesaplama yöntemlerini geliştirse dahi yine de felsefe olarak SEO çalışmalarını öldürmeyecek uygulamalar yapacaktır.
Bunun nedeni SEO ve Arama motorları kazan-kazan oyununun bir parçasıdır. Biri olmadan diğeri kazanamaz, var olamaz.
Hipotezler şunlar;
Eğer bir gün Google, rekabet için yapılan arama kelimelerine gerçek hayatta en iyi firmayı, en fazla ciro yapan firmayı oturtursa ve arama listelerini gerçek hayatı taklit edecek şekilde firmaları oradan zar zor oynayacak şekilde sabitlerse, ve hatta bunu tüm liste için yaparsa tüm listeler sabitlenecek demektir.
Birinci kayıp, Sabit listeler doğru da olsa sıkıcıdır. Şu an arama listelerinin trafiğini normal bir şey arayanlardan kadar firmalarının nerede olduğunu kontrol eden firma sahipleri ve SEO firmaları da arttırmaktadır.
İkinci ve asıl büyük kayıp ise listenin başında çıkmak için de aslında fazla geliri olmayan firmalar reklam piyasasını dolduracaktır. Yani firmaların arama sıralamalarında 1. Sayfa sonuçları ne kadar doğru ne kadar cirolara, eleman sayılarına göre sonuç verirse, arama motorlarının reklam gelirleri o derece azalır.
Çünkü artık zaten geliri fazla firmalar ilk sayfaları kapladığı için 1. Sayfalara çıkmak için reklam vermek küçük firmaların işi olacaktır.
Bu da arama motorlarının toplam reklam bütçelerini direkt aşağı çekecektir.
Örneğin bir Hilton Oteli zaten kaliteli konaklama ile ilgili her arama sonucunda ilk sayfada yer alacaktır. Neden o zaman zahmet edip reklam versin ki?
Üçüncüsü ise; Sadece maddi kayıplar bir yana rekabetin olduğu arama kelimelerine bağlı sonuçların sabit olmasının da dünya ekonomisi adına da sakıncalarından da bahsetmeden olmaz. Yani firma ciro ve çaplarını kriter alacak süper doğru arama listeleri aslında büyük firmaları daha büyük yapacak bir kısır döngüye sebep olacaktır. Fakir olan firmalar daha da fakirleşecek. Reklam vermek isteseler dahi bütçeleri daha da azalacaktır.
Yani arama motorlarının süper doğru arama sonuçları elde etmek istemesi hem kendilerini hem de dünya iş piyasasını olumsuz etkileyeceği aşikardır.
Son tahlilde ana sorumuzu tekrar sormak gerekecek?
Google Arama Sıralamaları Ne Kadar Doğru?
Evet sıralamalar manipüle ediliyor tutarlılık yok kısaca doğru değil. Nokta.
Ama bu yazının size düşündürdüğü gibi asıl soruyu sormadığımız anlamına da geliyoruz.
Arama Sıralamasında “Doğru Sonuç” Ne?
Şimdilik bu sorunun cevabı olarak aradığımız “Doğru Sonuç”lara, arama motorlarının belirlediği kriter bulma ve uygulama oyununu en iyi uygulayan firmaların web siteleri demekteyiz.