Web sitesi hızının SEO üzerindeki etkisi, web siteniz için en önemli faktörlerden biridir.
SEO'yu seviyorsanız ve web sitenizi geliştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk kural web sitesi hızıdır. Google, web sitesi hızını yalnızca kullanıcı deneyimine göre derecelendirir. Bu nedenle SEO araştırmasının ana görevlerinden biri web sitesi hızını artırmaktır. Web sitesi hızı yavaşsa, kullanıcı ve Google web sitenizi olumsuz etkiler.
Aynı şey e-ticaret ve haber siteleri için de geçerli. Müşteriler ve kullanıcılar için olumsuz sonuçlar doğurabilen sayfa hızının SEO'ya etkisi hafife alınmaması gereken bir konudur. Bu nedenle web sitenizin SEO analizi yapılırken gözden kaçırılmaması gereken önemli bir noktadır. Web sitenizin hızını tespit ederek ve iyileştirerek rekabette bir adım önde olursunuz.
Web sitenize trafik çekmek çok önemlidir.Web sitenize gelen trafiği nasıl artıracağınızı biliyor musunuz? Elbette bunun çok basit bir cevabı var ama hafife alınmamalı ve dikkatle incelenmeli. Web sitesi ne kadar hızlı olursa, o kadar fazla ziyaretçi alır. SEO açısından önemli olduğu için sıralamanızı yükseltmenizi ve sitenizi Google'a sevdirmenizi de kolaylaştırır.
Web Sitesi Hızının SEO'ya Etkisi 1: Kullanıcı Deneyimi
Hepimiz aynı anda kullanıcı olduğumuz için web sitesi hızının önemini takdir etmemek mümkün değil.Web sitesi hızının SEO üzerindeki etkisi de çoğunlukla kullanıcı deneyimi ile ilgilidir. Web sitenizin ziyaretçilerinin web sitenizde geçirdiği süre, web sitenizin iyi performans göstermesinin ana nedenlerinden biridir. Ancak web sitesi hızı yavaş olduğunda, web sitesi hemen çıkma oranı (hemen çıkma oranı) artar. Hemen çıkma oranınız, sitenizde herhangi bir etkinlikte bulunmayan kullanıcıların analizidir.
Yavaş sayfa hızı, hemen çıkma oranını artırır ve web siteniz için kötü sonuçlara yol açar.Yavaş açılma hızına sahip sayfalar doğal olarak hemen çıkma oranlarını artırır, bu da web sitesi hızının SEO üzerindeki etkisini açıklar. Web sitenizin trafiği arttığında bunun tersi de olabilir. Web sitesi trafiği arttığında web sitenizin yavaşlamaması için içerik dağıtımının doğru yapılması gerekir.
Müşterilerin web sitenizde zaman geçirmesini sağlamak, özellikle e-ticaret siteleri için son derece önemlidir. Araştırmalar, birçok müşterinin bu sitenin yavaşlığından dolayı başka bir siteden alışveriş yapmayı tercih ettiğini gösteriyor.Bu da potansiyel müşteri sayısında azalmaya yol açar. Aynısı bilgi hizmetleri için de geçerlidir. Bu nedenle, web sitenizin hızı kullanıcı deneyimini ve kullanıcı deneyimi SEO'yu etkiler.
Web Sitesi Hızının SEO'ya Etkisi 2: Sıralama Faktörü
SEO'da web sitesi hızını etkileyen bir diğer faktör de web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasıdır. Google, 2010 blogunda sayfa hızının sıralama için önemli olduğunu açıkça belirtti.Google için en önemli faktörlerden biri hızdır ve Google'ın çok değer verdiği şey de budur. Arama sonuçları görüntülenirken sonuçların hızının da görüntülenmesi, Google'ın hıza büyük önem verdiğini gösteriyor.
Bir diğer önemli faktör ise, web siteniz hızlanırken, Googlebot gibi arama motoru tarayıcılarının web sitenizde kolayca gezinebilmesi ve dolayısıyla hızlı indeksleme sağlaması önemlidir. Web sitesi hızının SEO üzerindeki etkisi, arama motoru sıralamalarında daha üst sıralarda yer aldığınız anlamına gelir. Organik arama sonuçlarında Google öncelikle sayfa hızına dikkat eder.Bu da Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) ile ilgili de olabilmektedir.
Site Hızı Neden Düşük Olur?
Site hızınızın düşük olmasının birden fazla nedeni olabilir. Bunun için kapsamlı bir şekilde sitenizin SEO analizinin yapılması çok önemlidir. Analiz sonucunda site hızınızın düşük olma nedenleri rahatlıkla tespit edilebilir ve tüm bunlara rapor halinde erişebilirsiniz.Web sitesi hızının SEO üzerinde büyük bir etkisi olduğu için web sitenizin nedenlerini detaylı bir şekilde araştırması çok önemlidir. Kapsamlı ve kapsamlı bir analiz yapmadan web sitenizin neden yavaş olduğunu öğrenmek mümkündür.
Çoğu kullanıcı web sitelerine mobil cihazlardan erişir. Bu nedenle web sitesi sahiplerinin web sitelerinin mobil cihazlarla uyumluluğuna dikkat etmeleri son derece önemlidir. Yavaş web sitesi hızlarının nedenlerinden bazıları sunucu sorunları, web siteleriyle ilgili harici istekler, resimler, kodlama, ana bilgisayarlar, sosyal medya düğmeleri ve web sitesi tasarımı olabilir.Bu sorunları tespit etmek ve web sitesi hızını artırmak için ücretli veya ücretsiz araçlar kullanabilirsiniz.
1. Görseller (Görsel Dosyası Optimizasyonu)
Görseller optimize edilmediğinde web sitesi hızını en çok etkileyen faktörlerden biridir. Sitenizdeki görseller sıkıştırılır ve formatlanırsa orijinal halinden pek bir şey kaybetmeyen görsellere sahip olursunuz. Ayrıca görsellerin boyutu küçültüldüğü için sitenin hızını arttırmak daha kolay oluyor.PNG ve JPG görselleri için oldukça etkili olan bu yöntem web sitenizi rahatlatacak yapılardan biridir.
2. Web Sitenizi Tasarlamak
Belki de web sitenizin güzel ve göz alıcı olmasını istiyorsunuz. Ancak bu durumlarda kullanıcı, sitede kullanmakta olduğunuz göz alıcı tasarımları görmeden siteden ayrılabilir. Bu durumlarda site hızının SEO üzerindeki etkisi göz ardı edilmemeli ve gösterişli göründüğü için site beklemeye alınmamalıdır.
3. Kodlama
Web sitenizin hızında kodlama yapınız çok önemli bir faktördür. Web sitenizin geç açılmasını, yavaşlamasını ve dolayısıyla SEO'da başarılı olmasını istiyorsanız, karmaşık kodlama yapısından kaçınmanız gerekir. Basit bir kodlama yapısı kullanmak çok önemlidir çünkü gereksiz kodlama kullanmak web sitenizi yavaşlatacaktır.
Web sitenizin tüm ihtiyaçları için seçeceğiniz hosting hizmeti çok önemlidir. Web siteniz büyüdükçe, web sitenize gelen ziyaretçi sayısı arttıkça onu yönetmek için içerik dağıtımı yapmanız gerekir. Ayrıca, web sitenizin hızını etkileyen başka birçok neden vardır, örneğin: B. Sunucu bilgisayarın düşük performansı. Bu nedenle, ucuz web barındırma hizmetleri seçmek bazen web siteniz için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
5.Sosyal Medya Düğmeleri
Sitenizin sosyal medya düğmeleri, sayfa hızının SEO üzerindeki etkisine göre derecelendirilir. Site hızını yavaşlatan sosyal medya butonları, site içeriğine dahil olmayan harici kaynaklar dışarıdan yüklenebilmektedir. Bu, web sitenizi olumsuz etkileyebilir.
Sitenin tüm sayfaları aynı hızda mı?
Sitedeki tüm sayfaların hızı aynı olmayabilir. Bazı durumlarda ana sayfa hızı yüksek, sitede geçirilen süre ise düşük görünebilir. Bu nedenle sayfa hızını kontrol ederken sadece ana sayfaya bağlı kalmamalı, diğer sayfaları da kontrol etmelisiniz.
İşleminiz şöyle olmalıdır: Açılış sayfalarını analitikle arayın. Ardından, web sitenizin en çok ziyaret edilen sayfalarını belirleyin.Herhangi bir sorun yok fakat ortalama süre kısa ise muhtemelen bazı sayfalarda problem vardır.
web sitesi hızı nasıl ölçülür?
Web sitesi hızının SEO üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, yapılacak ilk şey web sitenizin hızını ölçmektir. Google üzerinden misafir ağırlamayı planlıyorsanız, öncelikle Google hizmetlerini kullanmak iyi bir fikirdir. Firefox için Yahoo Yslow eklentisi, ziyaret ettiğiniz web sitesinin hızını görmenizi sağlar.Başka bir seçenek de, web sitesi hız kontrolleri yapan web sitelerini ve ücretli veya ücretsiz araçları kullanmak olabilir.
Web sitesi hızını ölçmek ve iyileştirmek için araçlar
Web sitesi hızını ölçmek ve artırmak için ücretli veya ücretsiz birçok araç bulunmaktadır. Web sitesi hızı SEO etkisi için oldukça önemli olan bu araçları kullanarak web sitenizin bir kuş gibi parlamasını sağlayabilir ve web sitesi trafiğini artırabilirsiniz. Bu araçlardan bazıları şunlardır:
Google Lighthouse
Google Analytics Site Speed
Pingdom
Pingdom